lauantai 7. lokakuuta 2017

Vasikasta ratsuksi




Ensimmäisenä, ja tärkeimpänä asiana sinun tulee valita mielestäsi sopiva nauta, josta haluat tehdä ratsun. Sen ei tarvitse olla mikään navetan kesyin tai komein. Eläimetkin ovat yksilöitä, kaikki eivät siis sovellu ratsastukseen tai ajohommaan. Eläintä ei tule pakottaa tähän hommaan, jos homma on suoraan sanottuna kuin tikkua kynnen alle koko ajan. Suosittelen hieman katsomaan rakennetta, kun mietit sopivaa vaihtoehtoa. Jos saisin valita uuden ratsuprojekti vasikan itselleni, se olisi rodultaan ayrshire. Miksi? Sen takia, kun niillä on hieman leveähkö selkä jo valmiiksi, toisin kuin holsteinilla on terävämpi selkäranka. Mutta näin pikaisesti ajateltuna, sille on ehkä helpompi löytää satula. Itse en ottaisi sonnia koulutettavaksi. Vasikkana se on vielä helppo tapaus, mutta isompana... En itse ainakaan menisi ison sonnin kanssa samaan tilaan, vaikka se olisi kuinka kesy ja kiltti. 

Sopivan vasikan löydettyäsi aloita sen käsittely. Opeta vaikka riimuun ja riimussa kävelyyn, jotta tulevaisuudessa sen kanssa ei olisi ongelmia. Tämän lisänä jalkojen nostelu on hyvä taito, koska jossakin vaiheessa elämää sen sorkkia joudutaan kuitenkin hoitamaan. Lisäksi kaikkiin uusiin asioihin kannattaa paneutua ajan kanssa, eikä lopettaa jos joku ei onnistu. Muista kehua vasikkaa, kun se tekee jotakin oikein. Mitään en suosittelisi tekemään väkisin, vaan kaikki hyvien kokemusten kautta


Päänvaivaa aiheuttavat erilaisen kysymykset varusteiden suhteen sekä mistä niitä saa, ja mitkä sopivat naudalle. Tulen tekemään tästä erillisen postauksen, mitä olen käyttänyt ja mistä niitä saa, sekä hieman hintaluokkaa. Hevosen normaalit suitset käyvät naudalle, mutta koko saa olla FULL tai isompikin. Otsapanta ei tule menemään, tai ainakin pitäisi olla kapea päinen nauta kyseessä. Teimme Jeminalle itse otsapannan, joka oli paljon pidempi kuin normaalit. Satulaa ei välttämättä tarvitse ollenkaan, joku huopakin riittää. Juoksutusvyö, ravivaljaat tai jokin muukin voi korvata satulan. Kaikki olen todennut toimivaksi, mutta valjaissa sekin koukku ei ole kivan tuntuinen, saatika ohjille tarkoitetut rinkulat. Satuloita löytää halvalla netistä käytettynä, mutta tulee tarkistaa, että satula sopii eikä paina mistään.

Itse ratsastus hommaan naudan voi opettaa n. 1,5 vuoden iässä. Aloitin itse opettamisen laittamalla valjaat selkään ja menemällä jalustimen varaan seisomaan. Kannattaa ottaa joku kaveriksi painattamaan toiselta puolelta, ettei valjaat pyörähdä. Tästä seuraava vaihe oli mahallaan oleminen selässä, sekä kylkien hively kädellä. Kannattaa tarkkailla selkää, jos se menee notkolle, tulee ratsastus hommaa odotella vielä. Kun selkä ei mene notkolle, voi selässä käydä istumassa. Ajan kuluessa voi matkaa pidentää sekä pohkeiden käyttöä kannattaa rueta opettamaan. Taluttaja kannattaa olla aluksi, jos nauta ei osaa vielä ohjasapuja tai jos sillä ei vielä ole jarruja. Pikkuhiljaa nämä asiat tulisi sille opettaa, ja lisänä peruuttaminen, väistäminen, ravaaminen yms. Kaikki eivät välttämättä heti hokaise pohkeiden tarkoitusta



Nautakin osaa vetää kärryjä, jos se vain haluaa. Tähän hommaan tarvitset suitsien lisäksi hevosen ravivaljaat sekä häntäremmin  + rintaremmin ja ravikärryt. Itse haaveilin treeni- tai koppakärryistä, joita en ikinä saanut. Hommaan sopii myös kilpakärryt, jotka ovat kepeämmät kuin muut. Aloitin homman takaa-ajo opetuksella. Eli mentiin vielä ilman kärryjä, mutta käveltiin itse perässä ohjien päässä. Opetettiin kääntymis avut yms. Tämän jälkeen otettiin kaksi pitkää puuta, ja lauta niiden päähän poikittain. Hienommin sanottuna laitettiin sille purilaat perään. Ne pitävät astetta pelottavampaa ääntä, mutta siihenkin tottuu. Tässä nauta oppii, että aisa koskee sen kylkeä käännöksissä. Naudat saattavat hyppiä ja säikähtää sitä, joten kannattaa olla varuillaan. Kun meno purilaitten kanssa onnistuu, voi sille laittaa kärryt perään. Ja ei muuta kuin ajamaan!








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti